Projektdetails

BMNT101351
14.12.2018
25.11.2021
beendet
Bewertung des Proteingehaltes sowie der Aminosäurezusammensetzung des Österreichischem Körnermaissortiment
-
75.895,00
BBK Bund-Bundesländer Kooperation Pfeil 20
nein

beteiligte Personen/Organisationen

RolleLfnrName
Auftraggeber1Bundesministerium für Nachhaltigkeit und Tourismus (bis 9.1.2020)
Auftraggeber2Bundesministerium für Landwirtschaft, Regionen und Tourismus (bis 17.07.2022)
Auftragnehmer1Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit GmbH

zugeordnete Wissenschaftszweige

Wissenschaftszweige
Land- und Forstwirtschaft, Fischerei

Abstract deutsch

Die Dauer von drei Jahren ist folgendermaßen begründet: •Für die Neubewertung des Rohproteingehaltes in Mais ist es wichtig eine verlässliche Datengrundlage zu erheben. Da Klima, Boden und Umwelt sich auf die Inhaltsstoffe einer Pflanze auswirken, variieren diese jährlich. Daher ist es wichtig dreijährige Ergebnisse zu erheben, um gesicherte Aussagen über den tatsächl. Rohproteingehalt im österr. Körnermaissortiment treffen zu können. •Bei den Untersuchungen bezüglich des Gehaltes an essent. Aminosäuren im Körnermais gilt besonderes Augenmerk darauf, ob der Gehalt umwelt- bzw. standortdeterminiert ist oder ob dieser stärker von der Sorte abhängig ist. •Zudem bieten drei Erntejahre die Notwendigkeit eine verlässliche Methodik zur Einstufung der Sorten und -kandidaten zu etablieren. •Die Bewertung der N-Effizienz wird in Zukunft stärker von allg. gesellschaftlichem Interesse werden, sowohl betriebswirtschaftl. als auch im Sinne der Nachhaltigkeit.

Abstract englisch

Corn is the most important basic feed for pig and poultry farming. Over the last decades the yields of grain maize increased significantly in contrast to steady or decreasing nitrogen fertilization. This fact leads to the suspicion that the amount of protein-which is nowadays lower than commonly assumed. •A main goal of this project is therefore to reevaluate the protein content and the amount of essential amino acids to check if the data available used for the calculation of feed rations is still valid or if the data needs to be updated. •The data obtained is used to collect information whether the protein and amino acid content relies more on environmental factors (habitat, climate,..) or on the variety. Furthermore, the data is checked, if there are Austrian grain maize varieties with significantly higher amounts of lysine, which is associated with a nutritional value. •Another project aim is the development a valid calibration for fast and cost effective analysis of protein and amino acid content in grain maize by the screening method Near Infrared Spectroscopy (NIRS). •Moreover, the data can be used for evaluation of nitrogen use efficiency, which is important for sustainable crop and animal production as well as for environmental and climate protection. Materials & methods: •Crude protein is calculated (Nx6.25) based on the determination of the total nitrogen content by combustion according to the Dumas principle (ICC 167) •Essential amino acids (except tryptophan) are analysed by ion exchange chromatography and determined by reaction with ninhydrin with photometric detection ((EC) No 152/2009, annex III.F) •Tryptophan is determined by HPLC-FLD ((EC) No 152/2009, annex III.G) •Moisture content is determined gravimetrically by drying at defined conditions in an oven ((EC) No 152/2009, annex III.A) •NIR spectra are used as a fast analysis tool for protein and amino acids •The Nitrogen Use Efficiency (NUE) is calculated according to a globally used calculation which contrasts N output and N input. Available results: •Within the present project crude protein and amino acid content in Austrian maize varieties are assessed and allow a classification of maize varieties. •These results will be used within Austrian agriculture to select varieties due to their protein contents for cultivation and can be used to optimize the feeding rations. •Furthermore, the impact of maize on the NUE will be assessed.