Projektdetails

BMLFUW100791
15.11.2011
22.02.2016
beendet
ERA-NET CORE Organic II: Förderung der Tiergesundheit und des Tierwohls ökologischer Legehennen in Europa
Healthy hens
94.278,00
Programm für Forschung und Entwicklung im Lebensministerium
nein

beteiligte Personen/Organisationen

RolleLfnrName
Auftraggeber1Bundesministerium für Land- und Forstwirtschaft, Umwelt und Wasserwirtschaft (bis 07.01.2018)
Auftragnehmer1Veterinärmedizinische Universität Wien (VUW), Klinisches Department für Nutztiere und Bestandsbetreuung

zugeordnete Wissenschaftszweige

Wissenschaftszweige
LAND- U. FORSTWIRTSCHAFT, VETERINÄRMEDIZ
Tierzucht, Tierproduktion
Tierzucht

Abstract deutsch

Ziel des Forschungsprojektes ist, Managementstrategien zur Förderung der Tiergesundheit und des Tierwohls bei in der biologischen Landwirtschaft gehaltenen Legehennen zu entwickeln, insbesondere im Hinblick auf: - Parasitäre Erkrankungen - Auslaufnutzung - Federpicken und Kannibalismus - Brustbeinfrakturen und Fußballengeschwüre Dabei sollen auch mögliche Auswirkungen auf die Umwelt miteinbezogen werden und der Umstellung auf 100 % Bio-Fütterung besondere Beachtung geschenkt werden

Abstract englisch

The general aim of this project is to promote good health and welfare in European organic laying hens. The objectives of the project are to identify management strategies that promote animal health and welfare in European organic laying hens while limiting environmental impacts. Special attention will be paid to potential problems related to the actual change to 100% organic feed ingredients. The following hypotheses will be investigated: • Health and welfare problems, such as feather pecking, cannibalism (WP 3), keel bone and foot lesions (WP 4), as well as endo- and ectoparasite infestation levels (WP 1) are affected by a combination of housing factors, feed, hygiene and other management factors, hen genotype and (alternative) therapies. All these factors may have considerable impacts on mortality and performance and may directly or indirectly interact with each other. • Design and management of the free range influences how well and evenly it is used by the hens. Range use also affects environmental impacts, e.g. emissions (WP 2). By adopting an epidemiological approach, important risk factors can be identified which will help to recommend efficient prevention and treatment strategies in order to secure good hen health and welfare and lower environmental impacts. The project is carried out in five work packages. Work packages 1-4 are based on an observational study with a common cross-sectional design described in Work package 0. On-farm recordings are done in a similar manner across countries and are used in different epidemiological analyses in WP1-WP4.